19 Μαΐ 2014

ABC 3x3 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ



ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δικαιούνται συμμετοχή όσοι έχουν γεννηθεί πριν το 1998. Η κάθε ομάδα μπαίνει αυτομάτως στην κατηγορία στην οποία ανήκει ο μικρότερος σε ηλικία παίκτης της. Αν μία ομάδα θέλει να αγωνιστεί σε κατηγορία μικρότερης ηλικίας μπορεί αλλά επ’ ουδενί δεν γίνεται το αντίθετο. Κάθε παίκτης υποχρεούται να φέρει αποδεικτικό έγγραφο ηλικίας με φωτογραφία.

ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΑΙΚΤΩΝ

Κάθε ομάδα δικαιούται να έχει μέχρι πέντε (5) παίκτες το ανώτερο και τρείς (3) παίκτες το κατώτατο. Μετά την έναρξη του παιχνιδιού μία ομάδα έχει το δικαίωμα να συνεχίζει να παίζει και με δυο (2) παίκτες στο γήπεδο.

ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ

Κάθε παίκτης θα φοράει τη μπλούζα του τουρνουά και κάποιες ομάδες θα φορούν διαχωριστικά που θα τους προμηθεύσει η διοργάνωση. Δεν επιτρέπονται τα μεταλλικά αντικείμενα (αλυσίδες, ρολόγια, δαχτυλίδια κλπ), προκειμένου να προστατευθεί η σωματική ακεραιότητα των συμμετεχόντων.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Ο προγραμματισμός του τουρνουά ABC 3on3 γίνεται με βάση τον αλγόριθμο round robin με προσαρμογές. Οι ομάδες θα χωριστούν σε ομίλους (brackets) μετά από κλήρωση και ανάλογα με την κατηγορία στην οποία αγωνίζονται. Μετά τους αρχικούς ομίλους θα διεξαχθούν νοκ-άουτ παιχνίδια στην πορεία προς τον τελικό. Όλες οι ομάδες θα παίξουν τουλάχιστον 3 (τρεις) αγώνες.

ΠΟΝΤΟΙ

Κάθε καλάθι που θα σημειώνεται πίσω από την γραμμή των τριπόντων θα μετράει για δυο (2) πόντους και κάθε άλλο καλάθι για ένα (1) πόντο. Κάθε πετυχημένη ελεύθερη βολή μετράει για ένα (1) πόντο.

ΦΑΟΥΛ/ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΒΟΛΕΣ

Τα φάουλ καλούνται μόνο από το διαιτητή. Ελεύθερη βολή εκτελείται: - σε φάουλ που γίνεται σε προσπάθεια για σουτ εάν καταλογιστούν 3 (τρία) συνεχόμενα φάουλ στην ίδια κατοχή μπάλας μετά την συμπλήρωση του 7 ομαδικού φάουλ Σε περίπτωση που υπάρξει φάουλ σε προσπάθεια για σουτ το οποίο είναι εύστοχο, καταλογίζεται ο πόντος και εκτελείται επιπλέον και μια (1) ελεύθερη βολή. Σε περίπτωση αποτυχημένης ελεύθερης βολής υπάρχει ριμπάουντ και το παιχνίδι συνεχίζεται κανονικά Τεχνική ποινή: Θα δίδεται για κάθε συμπεριφορά η οποία δεν είναι μέσα στο αθλητικό πνεύμα (βρισιές, άσχημη συμπεριφορά προς τους παίκτες κ.α.). Κάθε τεχνική ποινή θα έχει σαν αποτέλεσμα την εκτέλεση μίας (1) ελεύθερης βολής.

KATOXH ΕΝΑΡΞΗ ΑΓΩΝΑ

Οι δυο ομάδες πρέπει να κάνουν ταυτόχρονα ζέσταμα πριν από κάθε αγώνα. Ο αγώνας ξεκινάει υποχρεωτικά με τρείς (3) παίκτες από κάθε ομάδα. Η πρώτη κατοχή αποφασίζεται με το στρίψιμο του νομίσματος.

ΚΑΤΟΧΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΚΑΛΑΘΙ Η' ΒΟΛΗ

Μετά από καλάθι η κατοχή πηγαίνει στην αμυνόμενη ομάδα (εκτός από τις περιπτώσεις των τεχνικών ποινών). Ο παίχτης της αμυνόμενης ομάδας πρέπει να περάσει την γραμμή των τριπόντων είτε ντριπλάροντας είτε να πασάρει την μπάλα κάτω από την μπασκέτα (όχι πίσω από την baseline) σε συμπαίκτη του που βρίσκεται πίσω από την γραμμή αυτή. Η αμυνόμενη ομάδα δεν επιτρέπεται να αμύνεται μέσα στο ημικύκλιο κάτω από την μπασκέτα και δεν μπορεί να κόψει την πρώτη πάσα. Κάθε παίχτης θεωρείται πως βρίσκεται πίσω από την γραμμή των τριπόντων όταν και τα δυο του πόδια βρίσκονται πίσω από την γραμμή. 

ΚΑΤΟΧΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΝΕΠΙΤΥΧΕΣ ΚΑΛΑΘΙ Η' ΒΟΛΗ

Εάν η επιτιθέμενη ομάδα πάρει το επιθετικό ριμπάουντ μπορεί να σκοράρει χωρίς να βγάλει την μπάλα πίσω από την γραμμή των τριπόντων. Εάν η αμυνόμενη ομάδα πάρει το ριμπάουντ πρέπει να βγάλει την μπάλα πίσω από την γραμμή των τριπόντων και να γίνει οπωσδήποτε μία πάσα για να μετρήσει η κατοχή. Κάθε παίχτης θεωρείται πως βρίσκεται πίσω από την γραμμή των τριπόντων όταν και τα δυο του πόδια βρίσκονται πίσω από την γραμμή. 

ΧΡΟΝΟΣ/ΝΙΚΗΤΗΣ ΑΓΩΝΑ

Ο αγώνας διαρκεί 15 λεπτά με τα πρώτα 14 να είναι μικτά (χωρίς διακοπές) και το τελευταίο λεπτό καθαρό (με διακοπές σε κάθε σφύριγμα). Νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα που έχει σκοράρει περισσότερους πόντους μετά τη λήξη των 15 λεπτών. Αν ο αγώνας λήξει ισόπαλος στην κανονική του διάρκεια τότε ακολουθεί παράταση. Υπάρχει ένα διάστημα ενός (1) λεπτού πριν την έναρξή της. Νικήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που θα σκοράρει πρώτη δυο (2) πόντους, με όλους τους πόντους μονούς. Μια ομάδα χάνει τον αγώνα αν δεν παρουσιαστεί στην καθορισμένη ώρα έναρξής του με τρείς (3) παίκτες στο γήπεδο. 

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ  

Η εσκεμμένη καθυστέρηση του παιχνιδιού, τιμωρείται με αλλαγή της κατοχής της μπάλας αρχικά και σε περίπτωση επανάληψης με μία ελεύθερη βολή. Κάθε επίθεση μπορεί να διαρκέσει 30 δευτερόλεπτα μέχρι να εκτελεστεί το προσπάθεια για καλάθι.

ΑΛΛΑΓΕΣ

Οι αλλαγές γίνονται μόνο στα νεκρά σημεία του αγώνα.

ΤΑΙΜ ΑΟΥΤ

Επιτρέπεται 1 ταιμ-άουτ 30 δευτερολέπτων για κάθε ομάδα. Τα ταιμ-άουτ καλούνται είτε από την ομάδα που έχει κατοχή μπάλας είτε από τις δυο ομάδες στα νεκρά σημεία του αγώνα. Το χρονόμετρο σταματάει.

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ

Σε περίπτωση οποιασδήποτε διαφωνίας μεταξύ των αθλητών μετράει η απόφαση της διοργάνωσης. Οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται με αυτόν τον τρόπο είναι τελεσίδικη.

ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ

Σε περίπτωση που υπάρχει πληγή αίματος, ή αίμα σε ρούχα κάποιου διαγωνιζομένου αυτός θα πρέπει να γίνει αλλαγή και να φροντίσει την πληγή. Αν τα ρούχα έχουν αίμα αυτό θα πρέπει να απομακρυνθεί ή να αλλάξει ο αθλητής. Οι διοργανωτές μπορούν να σταματήσουν το παιχνίδι όταν κρίνουν ότι για οποιονδήποτε λόγο τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των αθλητών και να αποφασιστεί από τους διοργανωτές το αποτέλεσμα.

ΓΕΝΙΚΑ

Οι διαγωνιζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το ευ αγωνίζεσθαι, να σέβονται τους διοργανωτές και τους αντιπάλους. Οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα να αποβάλουν οποιονδήποτε παίκτη ή ομάδα πιστεύουν οι ίδιοι ότι δεν ακολουθεί τους κανόνες ορθής συμπεριφοράς. Προσπάθεια να εξαπατηθούν οι διοργανωτές με τις ηλικίες των παικτών μίας ομάδας καταλήγει σε αυτόματο αποκλεισμό. Οι διοργανωτές έχουν δικαίωμα να ζητούν έγγραφη επιβεβαίωση μέσω ταυτότητας ή άλλου αποδεικτικού για οποιονδήποτε παίκτη. 

Επιστροφή στην κεντρική σελίδα του blog